Leikkauksen jälkeen proteesi
Rinnanpoistoleikkauksen jälkeen on mahdollista saada rintaproteesi. Rintaproteesit ovat asiakkaille korvattavia apuvälineitä, joita varten sairaala tai oma kotikunta yleensä myöntää maksusitoumuksen. Maksusitoumus kattaa rintaproteesista aiheutuvat kulut täysimääräisesti. Apuvälineklinikalla tehtävään proteesin sovitukseen tulee varata aika etukäteen. Siten pystymme takaamaan kiireettömän palvelun sinulle sopivaan aikaan.
Proteesin koon määrittäminen käy parhaiten sen jälkeen, kun haava-alue on parantunut ja leikkauksen jälkeinen turvotus laskenut. Asiakkaan toiveiden ja odotusten lisäksi proteesin valintaan vaikuttavat esimerkiksi hormonilääkityksen hänelle aiheuttamat ongelmat, hikoilu tai turvotus. Rintaproteesin käyttäjän aktiivisuus, harrastukset ja työn laatu on myös huomioitava. Tärkeintä on, että asiakas kokee käyttöönsä tarkoitetun proteesin omakseen.
Proteesin uusiminen
Proteesi uusitaan tarpeen vaatiessa esimerkiksi hygieenisistä syistä tai siksi, että käyttäjän painossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia eikä proteesi sen takia enää tunnu sopivalta. Rikkoutunut proteesi on myös syytä uusia.
Proteesimallit
Ensiproteesin tehtävänä on rinnan profiilin palautus ja arkojen leikkauspintojen suojaus. Osa ensiproteeseista on valmistettu kevyestä vaahtomateriaalista, joka mukautuu rinnan muotoon. Osassa on lisäksi irtonaista kuitutäytettä, jonka ansiosta proteesin kokoa voi itse säädellä. Keveitä ensiproteeseja voi olla mukava käyttää urheilussa ja vapaa-aikana vielä senkin jälkeen, kun leikkauspinnat ovat parantuneet. Osa ensiproteeseista kestää myös uimisen.
Kaikki rintaproteesit on valmistettu korkealaatuisista materiaaleista ja ne ovat luonnollisen värisiä. Materiaaleina käytetään sekä perinteisestä silikonia että kevytsilikonia.
Perinteisestä silikonista valmistetut proteesit painavat suurin piirtein saman verran kuin oikea rinta. Kevytmallit taas ovat noin neljänneksen kevyempiä. Kevytproteesi on hyvä vaihtoehto, mikäli kärsit selkä- ja niskakivuista tai haluat vähentää hartian seudun rasitusta. Kevytmallia suositellaan myös silloin, kun proteesin käyttäjällä on imunestekierron ongelmia. Vaikka kaikki mallit myötäilevät kehon liikkeitä, kevytsilikonista valmistettua mallia suositellaan käytettäväksi urheilussa ja vapaa-aikana. Näitä rintaproteeseja käytetään yleensä proteesiliivien kanssa, joissa on proteesille erityinen tasku.
Osassa proteeseja sisäpinta on ihoon kiinnittyvää silikonia. Suoraan iholle kiinnitetyn proteesin paino jakautuu tasaisesti rintakehälle, eikä se liiku, siirry tai putoa liikkeen aikana. Sitä ei kuitenkaan suositella ensiproteesiksi, kun haava-alue on vielä herkkä. Isorintaisille ja lymfaattisesta turvotuksesta (imunestekierron ongelmien aiheuttamasta turvotuksesta) kärsiville se taas sopii hyvin.
Proteesien valmistajien valikoimissa on myös ohuita silikonikuorikkoja, joilla rintaa voidaan muotoilla ja sen kokoa voidaan kasvattaa esimerkiksi säästävän kirurgian jälkeen. Omat mallinsa löytyvät myös päinvastaiseen tilanteeseen, jossa rinnan lisäksi joudutaan poistamaan rintalihakset, kainalon imusolmukkeet ja näihin rakenteisiin liittyvää ihoa ja ihonalaista kudosta. Naisille, joilla on lymfaattista turvotusta, suositellaan hierovaa rintaproteesia.
Tietoa rintaproteeseista
Toimenpiteen jälkeen luovutetaan ensiproteesi, joka on valmistettu kevyestä vaahtomateriaalista. Ensiproteesin tehtävänä on rinnan profiilin palautus ja arkojen leikkauspintojen suojaus.
Tämän jälkeen siirrytään käyttämään silikoniproteesia, jonka tarkoituksena on vartalon tasapainon ja symmetrian saavuttaminen. Proteeseja on monia eri malleja ja muotoja. Silikonista valmistetut proteesit painavat suurin piirtein saman verran kuin oikea rinta, kevytmallit taas ovat noin neljänneksen kevyempiä. Näitä rintaproteeseja käytetään proteesiliivien kanssa, joissa proteesille on tasku.
Valikoimaan kuuluu myös iholle kiinnittyviä proteeseja, joiden etuna on, että proteesin paino jakautuu tasaisesti rintakehälle, eikä kuormita hartiaseutua. Saatavilla on myös ohuita silikonikuorikkoja, joilla rintaa voidaan muotoilla ja sen kokoa voidaan muokata esim. säästävän kirurgian jälkeen.
Proteesi suositellaan uusittavaksi 1,5-3 vuoden välein hygienia syistä tai tarpeen vaatiessa useammin siksi, että käyttäjän painossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia.
Rintaproteesit ovat asiakkaille korvattavia lääkinnällisiä apuvälineitä, joita varten sairaala tai oma hyvinvointialue myöntää maksusitoumuksen.
Helsinki Ruskeasuo
Tenholantie 10 puh. 029 340 0660
Espoo Leppävaara
Bertel Jungin aukio 9, puh. 029 340 0640
Lahti
Vesijärvenkatu 8, puh. vaihde 029 3400 650.
Apuvälineklinikallamme tehtävään rintaproteesin sovitukseen tulee varata aika etukäteen. Siten pystymme takaamaan kiireettömän palvelun Teille sopivaan aikaan.