Search
Close this search box.

Plantaarifaskiitti-tukipohjalliset luupiikkikipuun

Plantaarifaskiitti (fascitis plantaris) on varsin yleinen ja usein krooniseksi muuttuva jalkapohjan kalvojänteen kiinnityskohdan tulehdustila. Jalkapohjan kantakalvo on tärkeä kaarirakenteen tukija. Se kiinnittyy kantaluun kyhmyyn, kulkee koko jalkapohjan leveydeltä ja kiinnittyy jalkapöydän luiden etummaisiin päihin. Kantakalvo muodostaa yhdessä kantaluun ja I-jalkapöydän luun kanssa kolmion, jossa kanta on venyvä, rakennetta ylläpitävä osa. Kävelyn varvastyöntövaiheessa plantaarifaskia kiristyy. Kantapää ja päkiänivel vetäytyvät toisiaan kohti, jolloin kantakalvo lyhenee entisestään, kohottaa sisäkaarta ja tukee jalkaterän etuosaa.

Kantapohjan rasvapatja suojaa kantaiskun aikana kantaluuta ja plantaarifaskian kiinnityskohtaa. Ikääntyessä rasvapatja alkaa surkastua ja liiallinen kuormitus faskiaan lisääntyy. Vaiva voi saada alkunsa myös pienestä osittaisesta repeämästä. Ylipaino ja seisomatyö ovat myös selvästi tulehdukselle altistavia tekijöitä. Plantaarifaskiitti on tyypillisesti 40 – 60 -vuotiaiden naisten sekä juoksijoiden vaiva. Oireina on jänteen kiinnityskohdan kipua yleensä kantapään sisäsyrjällä, joka on pahinta aamuisin. Kipu helpottaa yleensä päivän mittaan, mutta pahenee taas illalla jos jalkaa rasitetaan.

Plantaarifaskiitti on pitkäkestoinen ja turhauttava vaiva, joka useimmiten muuttuu kivuttomaksi vasta 3 – 6 kuukaudessa, mutta kipu voi jatkua jopa vuosia. Kantaluuhun voi syntyä joskus luinen piikkimuodostuma minkä vuoksi kansankielisesti puhutaan luupiikkivaivasta.

Yhtenä plantaarifaskian hoitona ovat jalan kuormitusta tasaavat ja iskua vaimentavat tukipohjalliset.