Search
Close this search box.

Kampuralasta

Kampuralasta valmistetaan aina lapselle yksilöllisesti. Valmistaminen edellyttää kipsimallin ottamista alaraajasta. Kampuralasta voidaan valmistaa dynaamiseksi, jolloin nilkan liikettä voidaan nivelellä säädellä tai rajoittaa hoitavan tahon ohjeen mukaisesti. Staattinen kampuralasta valmistetaan niin, että nilkan (ja polven) asento pysyy tietyssä kulmassa.

Kampuralastan pituus määräytyy sen mukaisesti, mitä jalan liikesuuntaa sillä halutaan ohjata tai rajoittaa. Lasta valmistetaan aina reisipituiseksi silloin, jos jalkaterään halutaan saada tietty määrä ulkokiertoa. Säärimittaisella lastalla halutaan yleensä venyttää kireää akillesjännettä ja rajoittaa jalkaterän etuosan adduktiota. 

Kipsin poisto on tarkkaa työtä.

”Perinteinen” kampuralasta tehdään yleensä silloin, jos kampuratangon käyttöön liittyy sellaisia ongelmia, että kampurahoito ei toteudu halutulla tavalla. Isommille lapsille kampuralasta valmistetaan usein kipsihoidon tai leikkauksen jälkeen. Alle vuoden ikäiset lapset käyttävät kampuralastaa ympärivuorokautisesti, ja isommat lapset yleensä pelkästään yöhoitona.