Search
Close this search box.

Yleistä nivelreumasta

Jos reumasta puhutaan yleisesti, silloin nivelreuman lisäksi tarkoitetaan myös lastenreumaa ja selkärankareumaa. Nivelreuma (reumatoidi artriitti, Arthritis rheumatoides, eli reuman kaltainen niveltulehdus) taas on monimuotoinen, kohtalaisen tarkasti määritelty krooninen nivelsairaus. Se on ns. autoimmuunisairaus, jossa elimistön immuunijärjestelmä, joka normaalisti suojelee elimistöä infektioilta ja muilta taudeilta, hyökkää tuntemattomasta syystä nivelkudosten kimppuun.

Nivelreumaa sairastaa noin joka sadas yli 16 -vuotias suomalainen. Tauti on naisilla huomattavasti yleisempää kuin miehillä (hormonaaliset tekijät saattavat vaikuttaa sairastumiseen). Nivelreumaan sairastutaan yleensä vasta vanhemmalla iällä. Lastenreuma (juveniili idiopaattinen artriitti) on oma, vaikeammin määriteltävä sairaus. Lastenreumaan sairastuu vuosittain noin 150 lasta, joista puolet on sairastuessaan alle viisivuotiaita. Lapsena sairastuneet säilyttävät myöhemmällä iällä alkuperäisen diagnoosin.

TAUDIN SYYT

Nivelreuman aiheuttajaa ei tunneta. Taudin puhkeaminen johtuu useista eri tekijöistä. Tuoreet tutkimustulokset viittaavat siihen, että nivelreuma kehittyy, kun jokin mikrobi pääsee kosketuksiin elimistön puolustusjärjestelmän kanssa ja käynnistää reaktion niillä ihmisillä, joilla on tietyntyyppinen perimä. Nivelreuma ei ole periytyvä tauti, mutta perinnöllinen alttius vaikuttaa nivelreuman syntyyn; nivelreumaatikon lähisukulaisella on muihin verrattuna 2–4 -kertainen sairastumisriski.

Ravinnolla ei ole todettu olevan merkittävää osuutta taudin puhkeamiseen, mutta sitä vastoin tupakointi on selvästi sairastumista lisäävä ulkoinen tekijä.

OIREET

Sairaus voi olla piilevänä kauan ennen kuin ilmaantuvat ensimmäiset oireet; aamujäykät päkiän ja sormien nivelet, yleinen sairauden ja heikkouden tunne tai lievä kuumeilu. Nivelreuma voi alkaa myös kehon isoista nivelistä, mutta yleisempää on, että sormien ja varpaiden tyvinivelet sairastuvat ensin. Tulehtuneet nivelet ovat turvonneet ja kipeät, koska nivelnestettä kertyy nivelonteloon ja nivelkalvo paksuuntuu. Iho voi olla myös paikallisesti punoittava ja kuumottava.

ETENEMINEN

Vaikeassa nivelreumassa tauti voi levitä kaikkiin niveliin ja vaikuttaa pitkään jatkuessaan nivelten lisäksi muuhunkin elimistöön. Tulehduksen edetessä nivelet, jänteet ja rustot vaurioituvat ja lihakset heikkenevät. Vähitellen kivuliaisuus lisääntyy, nivel heikkenee ja niveliin syntyy pysyviä virheasentoja, jonka seurauksena nivelet jäykistyvät.
Yleensä nivelreuma on pitkäaikainen sairaus. Tyypillisesti taudin kulkuun kuuluu vaihtelevasti aktiivisia vaiheita, mutta joissakin tapauksissa tauti voi rauhoittua pitkäksikin aikaa tai jopa lopullisesti.

TUKIPOHJALLISTEN MERKITYS

Niveltulehdus aiheuttaa herkästi vaurioita nilkkoihin ja erityisesti jalkaterän etuosan niveliin. Niihin kehittyy kivuliaita virheasentoja (esim. vaivasenluu eli hallux valgus ja vasaravarpaita). Jalkapohjassa oleva rasvapatja pakenee ja altistaa nivelen alla olevan ihon kivuliaille kovettumille ja haavoille.

Muutokset nivelissä ja lihaksissa sekä kipu voivat rajoittaa perusliikkumista sekä päivittäisistä toiminnoista selviytymistä. Jos lihaksia ei käytä ja harjoita, ne heikkenevät entisestään. Nivelten, erityisesti nilkan ja isovarpaan tyvinivelen liikkuvuuden ylläpitäminen on tärkeää, koska niitä tarvitaan normaalissa kävelyssä.