Search
Close this search box.

Tukipohjallisten valmistaminen ja hoito

Yksilöllisten tukipohjallisten valmistaminen on monivaiheinen prosessi, joka perustuu koko kehon ja kävelyn havainnointiin, jalkojen tutkimiseen sekä jaloista otettuihin mittoihin. Jaloista otetaan lisäksi muotit ns. vaahtolaatikkoa tai kipsimallinnusta käyttäen. Otetut mitat ja muotti siirtyvät joko tietokoneavusteiseen tukipohjallisten 3D- valmistusohjelmaan asiantuntijan käsiteltäväksi tai kipsimallina perinteisemmällä tavalla muokattavaksi.

Pohjallisvalmistukseen vaikuttavat perustiedot saadaan käymällä läpi jalkojen kuormittuminen, virheasennot, nivelten liikkuvuus, kipupisteet sekä jalkojen iho. Asiakkaan kokonaistilanne, työ, ryhti, mahdolliset perussairaudet, kuten diabetes tai reuma, sekä käytössä olevat kengät vaikuttavat myös pohjallisten valmistukseen. 

Perinteisempien mitanotto- ja valmistusmenetelmien ohessa käytämme yhtenä työvälineenä uusinta tietokoneavusteista 3D- järjestelmää, vaikkakin asiantuntevassa tukipohjallisvalmistuksessa korostuvat ennen kaikkea monimuotoinen työmenetelmien sekä materiaalien käyttö ja hallinta, hyvä anatomian ja fysiologian tuntemus sekä käsityö- ja asiakaspalvelutaito. Tutkimiseen ja mitanottoon kuluu noin puoli tuntia ja tukipohjalliset valmistetaan noin viikossa.

Tukipohjallisen malli ja käytettävät materiaalit valitaan tuennan tarpeen, arjen ja työn asettamien vaatimusten, pohjallisten pääasiallisen käyttötarkoituksen sekä käyttökenkien mukaan. Jos tukipohjallisille on tarvetta sekä työ– että vapaa-aikana, kannattaa hankkia kahdet eri tyyppiset pohjalliset; puolipitkät ja ohuet tuet mahtuvat sirompaankin työjalkineeseen ja kokojalan mittaiset tuet soveltuvat hyvin aktiivikäyttöön, sekä kaikenlaiseen liikuntaan.

Pohjallisten materiaaleja (pehmeitä, puolikovia ja kovia) voidaan yhdistellä eri pohjallismalleissa toisiinsa. Pehmeistä materiaaleista valmistetaan tukipohjallisia esimerkiksi diabetesta sairastavien potilaiden jalkavaivoihin.

Tukipohjalliset valmistetaan kestävistä ja kevyesti vesipestävistä materiaaleista. Oikeanlaisella huollolla pohjalliset saattavat kestää kovassakin käytössä monia vuosia.

Jos pohjalliset likaantuvat, ne voidaan pyyhkiä kevyesti käden lämpöisellä vedellä ja mietoa saippuaa käyttäen. Pohjallisten on hyvä antaa kuivua kunnolla pesun jälkeen tai jos ne kastuvat käytössä. Silloin tällöin on hyvä muistaa ottaa pohjalliset pois kengästä yöksi tuulettumaan, koska jalat hikoavat umpikengässä päivän aikana aina jonkin verran.