Search
Close this search box.

Peroneustuet

Peroneustuki auttaa jalkaterän nostossa kävelyn heilahdusvaiheessa eli estää jalkapöydän roikkumisen, avustaa varvastyönnössä sekä tukee nilkkaa sivusuunnassa. Valmistamme peroneustukia yksilöllisesti, jos tehdasvalmisteinen tuki ei vastaa käyttäjän tarpeita. Tehdasvalmisteisiin peroneustukiin yhdistetään yleensä erilaisia tukipohjallisia.

Valikoimissamme on eri valmistajien esim. Bauerfeindin ja Campin laadukkaita valmistukia.

PP-lastat

PP- lasta on lyhytaikaiseen peroneuspareesin hoitoon tarkoitettu muovinen kevytapuväline. Lastoja on useita eri kokoja ja leveyksiä ja tukea voi muotoilla tarvittaessa pienemmäksi. Jos käyttötarve on jatkuvaa suosittelemme hiilikuituisia peroneustukia.

Hiilikuituiset peroneustuet

Hiilikuituiset peroneustuet ovat tehdasvalmisteisia tuotteita, jotka edellyttävät aina yksilöllisen mitoituksen ja sovituksen. Hiilikuituisia peroneustukia on saatavana eri malleja, joissa koko ja rakenteen vahvuus valitaan käyttäjän vaatimustason mukaan. Ko. tuet soveltuvat sekä lievään että vaikeaan riippunilkkaan. Hiilikuituista peroneustukea käytetään useimmiten yksilöllisen tukipohjallisen kanssa.

Funktionaaliset peroneustuet

Funktionaalinen tai dynaaminen peroneustuki on yksilöllisten mittojen mukaan valmistettu nivelellinen tuki, joka sallii jalan dorsiflexion eli jalkaterän liikkumisen nilkasta ylöspäin, mutta estää nilkan riippumisen. Materiaaleina käytetään joko muoveja tai hiilikuitua. Yksilöllinen peroneustuki valmistetaan yleensä silloin kun peroneustuen tarve on pitkittynyt tai muuttunut pysyväksi, jos tuentaan liittyy paljon erityistarpeita tai jalan/alaraajan asento tai rakenne on haastava esimerkiksi haavaumien, tuntopuutosten tai voimakkaan turvotuksen vuoksi. Jalkateräosaan voidaan tehdä spastisuutta hillitsevä muotoilu, joka korvaa tukipohjallisen. Funktionaalisen peroneustuen materiaaleina käytetään muovia, hiilikuitua ja erilaisia pehmustemateriaaleja.

Lyhyet tukisidokset

Kaliberiholkillinen peroneustuki on yksilöllisesti valmistettava apuväline. Tuessa on nivel, joka koukistaa aktiivisesti nilkkaa ja nostaa varpaita ylöspäin (dorsifleksoi), mutta estää nilkan roikkumisen. Peroneustuki vaatii kengän, jonka kantaosaan on muutostöillä asennettu metallinen kaliberiholkki, johon peroneustuen metallinen runkorakenne kiinnittyy. Tuki kiinnitetään nahkaisella mansetilla säären ympärille. Tuessa on yleensä lisävarusteena ns. ”T-remmi” (kuten kuvassa) sivuttaista lisätukea antamaan esimerkiksi vaikeissa jalan spastisiteeteissa.

Muut peroneustuet

Valikoimissamme on eri valmistajien kevyitä peroneustukia, joita voidaan käyttää ilman kenkää tai kengän kanssa.

Peroneustukia on saatavana näistä toimipisteistä

Helsinki Ruskeasuo

Tenholantie 10  puh. 029 340 0660

Espoo Leppävaara 

Bertel Jungin aukio 9, puh. 029 340 0640

Lahti 
Vesijärvenkatu 8, puh. vaihde 029 3400 650.