Plantaarifaskiitti- eli luupiikkituet

Plantaarifaskiitti, jalkapohjan kalvojänteen kiinnitysalueen tulehdus (luupiikki) on jalan yleisin kiputila. Vaiva on yleisempää ylipronaatioon taipuvassa jalassa, jossa kantaluu kiertyy voimakkaasti sisäänpäin ja tämän seurauksena pitkittäiset kaaret madaltuvat ja jalan painopiste ohjautuu sisäsivulle. Liialliseen rasitukseen ja myöskin ylipainoisuuteen voi liittyä plantaarifaskiitti.

Plantaarifaskiitissa kipu on yleensä keskellä kantapäätä tai kantapään sisäsyrjällä. Kipu on pahinta liikkeelle lähtiessä ja etenkin aamuisin. Kipu voi helpottua hetkittäisesti liikkeellelähdön jälkeen mutta pahentua taas kantapäätä rasitettaessa.

Suurin osa potilaista hyötyy konservatiivisesta hoidosta. Tehokkaimmat keinot plantaarifaskiitin hoitoon ovat jalan kuormitusta tasaavat ja iskua vaimentavat tukipohjalliset, kantakorotukset, tukeva jalkine, yölasta ja rasituksen vähentäminen sekä venytysharjoitukset.

Yölasta tai venytyssukka (Strassburgin sukka) pitää nilkan öisin koukistuksessa venyttäen tehokkaasti plantaarista faskiaa ja näin edistää kudosten paranemista ja kivun lievittymistä. Mikäli kipu on pahinta aamuisin yölastaa käytetään yöhoitona vähintään neljä viikkoa. Hoitoon voidaan yhdistää kantapehmusteita sekä tulehduskipulääkkeitä ja kortikosteroideja vähentämään tulehdusta ja kipua. 

Airheel (toiminnallinen ilmatyynyside) vähentää turvotusta ja kipua ja parantaa jalan verenkiertoa. Mikään yksittäinen hoito ei ole selvästi muita parempi vaan kaikkia hoitokeinoja kannattaa käyttää. Leikkaushoito tulee kysymykseen vain harvoin. Mitä nopeammin hoito aloitetaan oireiden alettua, sitä tehokkaampaa se on.