Search
Close this search box.

Sinus tarsi- oireyhtymän tukipohjalliset

Sinus tarsi on pieni luinen onkalo nilkan ulkosyrjällä kantaluun (os calcaneus) ja telaluun eli taluksen (os talus) välissä. Kantaluu ja telaluu muodostavat yhdessä alemman nilkkanivelen (subtalaarinivel). Vahvaa niveltä ympäröivät lujat nivelsiteet jotka sallivat ainoastaan pientä liukumisliikettä luiden välillä. Näiden nivelsiteiden tai niveltä ympäröivän nivelkapselin vaurioituminen voi aiheuttaa Sinus tarsi- oireyhtymän (STS). Oireyhtymän syypää on tavallisesti matalakaarinen, ylipronatoiva jalka. Sinus tarsi- oireyhtymä saattaa oireilla kuten niveltulehdus tai nilkan nyrjähdys, mutta oireyhtymän taustalla ei yleensä ole vammahistoriaa, vaan ainoastaan virheasennon aiheuttama pehmytkudosten liiallinen venytys ja rasitus. Oireyhtymään saattaa liittyä myös telaluun alaista yliliikkuvuutta, pehmytosien arpisuutta, sekä hermovaurio.

Sinus tarsi- syndroomassa kantapään ja nilkan välinen alue jalkaterän ulkosyrjällä on kipeä ja turvonnut. Kipu ja nilkan jäykkyys ovat yleensä pahempia aamuisin. Oireet saattavat helpottua liikkeelle lähdön jälkeen kun kudokset vähän lämpenevät, mutta pahentua taas juostessa tai kävellessä varsinkin epätasaisella ja kaltevalla alustalla.
Oireyhtymän hoidossa on olennaista korjata nilkan ylipronaatio yksilöllisesti valmistettavilla tukipohjallisilla. Kaikenlaista liikuntaa joka lisää kipua, tulee välttää aina siihen asti kunnes oireita ei enää ole.