Search
Close this search box.

Hoitohihat ja -hanskat

Lymfaattisen turvotuksen hoitoon kuuluu olennaisena osana lääkinnällinen hoitohiha ja mahdollisesti myös -hanska, jotka mitoitetaan ja sovitetaan yksilöllisesti. Hoitohihassa hoitopaine kevenee asteittain vartaloa kohden. Tämä tehostaa imusuoniston toimintaa, estää lymfanesteen takaisinvirtauksen kudoksissa sekä pehmentää kovettunutta turvotusta. Hoitohanskaa käytetään kämmenselän ja sormien turvotuksen hoitoon hihan lisänä. 

Hoitohihoja on kolmea eri puristusluokkaa, hanskoja kahta. Puristusluokan valinta perustuu hoidettavan alueen oireisuuden lisäksi asiakkaan toimintakykyyn, yksilölliseen puristuksensietokykyyn ja kokonaisterveydentilaan. Puristusluokka 1 on ennaltaehkäisevä ja lievien oireiden hoitoon tarkoitettu luokka. Puristusluokka 2 on hoidollinen luokka.  Puristusluokkaa kolme käytetään vaikeiden turvotusten hoidossa, mutta on paineensietokyvyn vuoksi vähemmän käytetty. Hihan ja hanskan puristusvoima, pituus ja materiaali määräytyvät hoitavan yksikön suosituksen mukaisesti, sekä asiakkaan oireiden, turvotuksen määrän, sijainnin ja laadun mukaan.   

Hoitohihoja ja -hanskoja on saatavilla erilaisista materiaaleista ja niitä on useita eri malleja, pituuksia ja värejä.  

Hihan yläreunassa käytetään yleisesti silikoniresoria varmistamaan hihan ylhäällä pysyminen. Jos asiakkaan iho on herkkä eikä se kestä silikonin ihoon muodostavaa kitkaa, voidaan hiha tilata remmikiinnityksellä. 

Pyörökudotut/-neulotut tuotteet ovat saumattomia. Volyymimuutokset ja asteittainen keveneminen toteutetaan silmukkakokoa muuttamalla. Hihoja saatavana kompressioluokissa 1-3 ja hanskoja kompressioluokissa 1-2. 

Laakakudotut/-neulotut tuotteet hankitaan pääsääntöisesti mittojen mukaan valmistettuina. Ne toimivat hyvin lymfaattisen turvotuksen hoidossa, koska soveltuvat suuriin ympärysmittojen muutoksiin. Volyymimuutokset ja asteittainen keveneminen toteutetaan silmukoiden määrää muuttamalla. Hihoja on saatavana kompressioluokissa 1-3 ja hanskoja kompressioluokissa 1-2. Laakakudottuihin/-neulottuihin tuotteisiin on mahdollisuus tehdä yksilöllisellä tarveharkinnalla lisäominaisuuksia, kuten esim vetoketju tai anatominen muotoilu. 

MITANOTTO JA SOVITUS 

Hoitohihojen ja -hanskojen sopivuuden ja hoidon onnistumisen edellytyksenä ovat oikein ja huolella otetut mitat. Kompressiotuotteiden mitat otetaan ensisijaisesti aamulla tai aamupäivällä, jolloin turvotus on vähäisintä. Hoitotuloksen kannalta on olennaista, että kompressiotuotteen mitoitus on oikea ja ajantasainen. Siksi on tärkeää tarkistaa mitat aina uutta tuotetta hankittaessa tai jos tuote/tuotteet tuntuvat liian tiukalta tai löysältä. Tuotteiden puristusvoima ja elastisuus säilyvät päivittäisessä käytössä hyvänä noin 4-6 kuukautta. Tuotteet tulisi uusia n 6kk välein, jotta niistä saadaan maksimaalinen hyöty asiakkaalle. 

Kompressiohoidon onnistumisen takaamiseksi tarjoamme aina henkilökohtaisen opastuksen pukemiseen, riisumiseen sekä käytönopastukseen. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaillemme käytönopastuksen hoitohihojen ja -hanskojen pukemiseen lisäapuvälineillä. Mittatilauksena tilatut tuotteet saapuvat meille 1,5-2 viikossa mitanotosta. Valmistuotteet ovat saatavilla heti tai noin viikon sisään mitanotosta. 

KOMPRESSIOTUOTTEIDEN KÄYTTÖOHJEITA 

Kompressiotuotteiden käyttö aloitetaan tarvittaessa vähitellen, jotta keholle jää aikaa tottua puristukseen ja sen vaikutuksiin. Kompressiotuotteet puetaan päälle mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, jolloin turvotus on vähäisimmillään. Tahmeapintaiset kumihanskat ja pukemisen apuväline helpottavat merkittävästi hihan päälle laittamista. 

Kompressiotuotteet pestään päivittäin joko käsin tai koneessa hienopesuohjelmalla 40 °C. Tuotteiden päivittäinen pesu on tärkeää, sillä se palauttaa hoitotehon ja pidentää käyttöikää. Pesussa ei saa käyttää huuhtelu-, tahranpoisto-, eikä valkaisuaineita. Tuotteet kuivataan huoneenlämmössä liiallista venyttämistä välttäen.  

Huom! Mitanotot ajanvarauksella!

Varaa aika kompressiotuotteen mitoitukseen sinua parhaiten palvelevalta SoleusProteorin apuvälineklinikalta: 

Helsinki Ruskeasuo

Tenholantie 10  puh. 029 340 0660

Espoo Leppävaara 

Bertel Jungin aukio 9, puh. 029 340 0640

Lahti 
Vesijärvenkatu 8, puh. vaihde 029 3400 650.