Search
Close this search box.

Ylipronaatio- tukipohjalliset

Pronaatio on jalan normaali joustoliike, joka vaimentaa iskua, pienentää kehoon kohdistuvaa kuormitusta ja tekee kävelystämme sulavampaa sallimalla jalan mukautua alustaan. Juoksukenkäteollisuus on aiheuttanut osaltaan pronaatio- termille inflaation ja yksinkertaistanut monimutkaisen nilkan liikkeen. Pronaatiossa kantaluu kääntyy alaosastaan ulospäin, pitkittäinen kaari madaltuu (planus), jalka kiertyy ulospäin (eversio), koko jalka loitontuu (abduktio) ja nilkka on koukistuneena (dorsiflexio). Siinä yhdistyy siis monia liikkeitä jotka vaikuttavat säären, reiden ja lantion alueeseen.

Ylipronaatio taas on virheliike. Silloin joustoliike tapahtuu normaalia suurempana. Kantaluu kääntyy voimakkaasti valgukseen, jonka seurauksena sisäkaari madaltuu ja jalan painopiste ohjautuu sisäsivulle eli jalka painuu ”linttaan ”. Sääri kiertyy sisäänpäin, jalan etuosa kiertyy ulospäin ja varvastyönnössä painopiste on liikaa isovarpaan kohdalla.

Ylipronaatio vaikuttaa koko alaraajan toimintaan. Lantio ja selkä kiertyvät myös väärään asentoon, koska nivelten liikkeet vaikuttavat aina seuraavan nivelen toimintaan ja asentoon. Niveliin kohdistuva virheellinen kuormitus voi aiheuttaa nivelpintojen kulumista, pehmytkudosten vaurioita, tulehduksia ja kipua. Ylipronaatio saattaa oireilla penikkatautina, akillesjänteen tulehduksena tai kantapääkipuna (luupiikki eli plantaarifaskiitti). Syitä ylipronaatioon ovat muun muassa ylipaino, ikä, huono lihaskunto tai perinnöllinen nivelten löysyys. Jalkojen ylipronaation voi itsediagnosoida helposti asettumalla peilin eteen parin kolmen metrin päähän ja niiata hieman. Jos nilkka ja jalkaterän sisäsyrjä kääntyvät sisäänpäin, kyse on ns. ylipronaatiosta, ja tukipohjallisapu on tarpeen.

Pelkkä ylipronatoivan jalan aiheuttamien oireiden hoito ei riitä, sillä jos syitä ei korjata, vaivat uusiutuvat. Kantaluun asentoa kontrolloivat tukipohjalliset ohjaavat alaraajaa kohti oikeampaa liikemallia. Jalka kuormittuu oikein, mahdolliset kivut häviävät ja liikkuminen tuntuu mukavammalta.