Search
Close this search box.

Alipronaatio- tukipohjalliset

Supinaatio eli alipronaatio on ylipronaation vastakkainen liike. Supinaatiota tapahtuu jalassa kantapään osuessa alustaan sekä varvastyöntövaiheessa, jolloin jalan täytyy jäykistyä ja toimia vipuvartena. Supinaatiossa kantaluu kääntyy alaosastaan sisäänpäin, pitkittäinen kaari kohoaa (cavus), jalka kiertyy sisäänpäin (inversio), koko jalka lähentyy (adduktio) ja nilkka on ojentuneena (plantaariflexio). Alipronaatiossa kuormitus on jalan ulkoreunalla.

Alipronatoiva tai ylisupinoiva askellus on harvinaisempi askellustyyppi. Liian voimakkaassa supinaatiossa jalan etuosa kääntyy liiaksi sisäänpäin ja askel ohjautuu voimakkaasti jalan ulkosyrjälle koko askelsyklin ajan ja askelen ponnistus menettää osan tehostaan.

Pääasiallisena ongelmana supinoivassa jalassa on heikko jalan iskunvaimennus, mikä ohjaa kuormitusvoimat ylempiin kehon rakenteisiin. Tällainen jäykkä nilkka altistaa yleensä vielä useammin erilaisille vammoille kuin pronatoiva nilkka, koska keholle tärkeää iskunvaimennusta ei pääse tapahtumaan. Tyypillisiä ongelmia supinoivalla jalalle ovat mm. akillesjänteen ja polven ulkoreunan kiputilat sekä rasitusmurtumat.

Alipronatoivaan askellukseen tehdään tukipohjallinen, joka ohjaa jalkaa enemmän pronaation suuntaan.