Search
Close this search box.

Pes cavus- kaarijalan tukipohjalliset

Pes cavus eli kaarijalka (korkeakaarinen jalka) on lattajalan vastakohta. Kaarijalassa jalan holvit ovat liian korkeat ja kehon paino on pistemäisesti päkiällä ja kantapäällä. Lisäksi jalka pyrkii kuormittumaan ulkoreunaltaan ja on siksi altis nilkan nyrjähdyksille. Voimakkaassa kaarijalassa jalan keskiosa ei kuormitu lainkaan, jolloin jalan tukipinta jää hyvin pieneksi. Kaarijalka on yleensä synnynnäinen, mutta se voi kehittyä jonkin sairaudenkin seurauksena.

Koska kaarijalka on rakenteeltaan liian jäykkä, jalan ongelmat liittyvät osittain jalkaterän joustamattomuuteen, iskunvaimennuksen puutteeseen ja pistemäiseen kuormitukseen. Huonon iskunvaimennuksen ja virheellisen kävelymekanismin seurauksena jalat väsyvät ja kipu voi heijastua ylemmäs polviin, lonkkiin tai selkään. Kireät pohjelihakset ja kantakalvot taas kipeyttävät jalkapohjat ja akillesjänteet. Vanhuksilla kaarijalasta johtuvat ongelmat korostuvat, koska jalkapohjien rasvapatjat ohentuvat iän myötä.

Yksilöllisesti valmistetut tukipohjalliset lisäävät jalkapohjien tukipintaa ja iskunvaimennusta, keventävät painekohdat jalkapohjassa ja estävät nilkan nyrjähtelyn.