Search
Close this search box.

Pes planus- lattajalan tukipohjalliset

Lattajalka eli pes planus (matalakaarinen jalka) on jalkojen virheasennoista yleisin. Siinä jalkaterän sisäsyrjä koskettaa maata kokonaan tai osittain. Jos matalakaarisessa jalassa kantaluu on lisäksi valgus- asennossa (kallistunut alaosastaan ulospäin), kutsutaan sitä nimellä pes planovalgus.

Aikuisilla lattajalka voi olla synnynnäinen tai se voi kehittyä tapaturman, sairauden, alaraajojen pituuseron tai normaalin ikääntymisen seurauksena, jolloin kudokset ja nivelten tukirakenteet löystyvät. Naisilla jalan kaaret saattavat madaltua raskauden jälkeen. Jos lattajalka kehittyy aikuisena, jää rakenne yleensä pysyväksi.

Lattajalka on rakenteellisesti liian ”löysä”. Tästä syystä jalkaterää tukevat jänteet, nivelet ja nivelsiteet ylikuormittuvat. Lattajalka aiheuttaa tyypillisesti väsymisoireita jalkaterään ja kipua nilkan sisä- ja ulkosyrjään sekä päkiään.

Kokojalan mittaiset tai puolipitkät ja erilaisista materiaaleista valmistetut toiminnalliset tukipohjalliset soveltuvat yhtä hyvin niin aktiivikäyttöön, työjalkineisiin kuin kaikenlaiseen liikuntaankin. Tukipohjalliset tukevat sisäkaarta ja estävät sen romahtamisen, ne helpottavat jalkaterän väsymisoireita, tukevat jalkojen omaa lihastyötä ja ohjaavat jalan liikettä oikeaan suuntaan.