Search
Close this search box.

Yläraajan tuet ja -ortoosit

Peukalotuet

Peukalotuet on tarkoitettu tukemaan niveltä esim. trauman tai leikkauksen jälkeen tai helpottamaan kipua nivelen ylirasitustilassa tai tulehduksessa. Kipua voivat aiheuttaa esimerkiksi nivelten kulumat sekä erilaiset sairaudet, kuten reuma. Tukea voidaan tarvita myös vaivojen ennaltaehkäisyyn ja kuormituksen kevennykseen. Valikoimissamme on usean eri valmistajan eri materiaalista valmistettuja peukalotukia.

Rannetuet

Rannetuet on tarkoitettu tukemaan niveltä esim. trauman tai leikkauksen jälkeen tai helpottamaan kipua nivelen ylirasitustilassa tai tulehduksessa. Kipua voivat aiheuttaa esimerkiksi nivelten kulumat sekä erilaiset sairaudet, kuten reuma. Tukea voidaan tarvita myös vaivojen ennaltaehkäisyyn ja kuormituksen kevennykseen. Kourumaista leveämpää kämmenpuolen lastaa käytetään ranteen lepolastana öisin. 

Rannetuessa, jossa lasta on kämmenpuolella, sorminivelten toiminnallisuus säilyy mahdollisimman hyvänä. Rannetuki, jossa lasta on kämmenselän puolella, toimii hyvin kantamista ja nostelemista vaativissa tilanteissa. Tukevimmissa rannetukimalleissa myös peukalo on hyvin tuettu. Valikoimissamme on usean eri valmistajan eri materiaalista valmistettuja rannetukia.

SLIDER???

Yksilölliset ranne- ja sormiortoosit

Jos sopivaa tukea ei löydy valmiina, voimme valmistaa ranne-, sormi- tai peukalotuen yksilöllisesti. Valmistamme ranne- ja sormiortooseja rasitusvammoihin, murtumien hoitoon tai kipua helpottamaan. Erilaisilla sormilastoilla pyritään tukemaan vammautunut sormi ja suojaamaan sitä paranemisvaiheessa, työtilanteissa tai harrastuksissa. Valmistamme ortoosit erilaisista materiaaleista erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Kyynärniveltuet

Kyynärnivelen rasitusvammoista yleisimpiin kuuluu ns. tenniskyynärpää (lateraalinen epikondyliitti). Vaikka nimi viittaa urheiluperäiseen kipuun, niin tenniskyynärpää vaivaa yleisesti päätetyötä tekevien hiirikättä. Myös toistuva ylirasitus voi aiheuttaa tenniskyynärpääkivun. Kipu tuntuu kyynärpään ulkosivulla nivelnastassa ja pahenee jos kättä nyrkistetään silloin kun kyynärvarsi on suorana. Golfkyynärpäässä (mediaalinen epikondyliitti) kipu tuntuu kyynärnivelen sisäsyrjällä. Epikondyliittituki vähentää lihasten kiinnittymiskohdan rasitusta.

Kyynärniveltuki

Yksilölliset kyynärnivelen tuet eli ortoosit

Valmistamme yläraajan ortooseja yksilöllisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin; kyynärvarren luiden murtumien tai aktiiviurheilijoiden vammojen hoitoon sekä erilaisista sairauksista johtuvien lihaskontraktuurien hoitoon sekä tapaturmien jälkihoitoon. Ortooseja voidaan valmistaa elastisesta materiaalista (esimerkiksi neopren) tai jäykemmistä materiaaleista (esimerkiksi muovi tai hiilikuitu). Aktiivijousella varustetulla ortoosilla voidaan venytyshoidollisesti pyrkiä palauttamaan tai ylläpitämään kyynärnivelen rajoittunutta liikerataa. Erilaisia niveliä ja materiaaleja yhdistelemällä saadaan aikaiseksi paras mahdollinen apuvälineratkaisu.

Olkapäätuet

Elastiset olkatuet on tarkoitettu helpottamaan kipua ja tukemaan kevyesti esim. trauman jälkeen, olkanivelen tulehduksissa, ylirasitustiloissa ja leikkausten jälkeen. Kevyet olkatuet vähentävät myös olkanivelen subluksaatiotaipumusta.

Valmistamme yläraajan ortooseja yksilöllisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin esimerkiksi aktiiviurheilijoiden vammojen hoitoon. Erilaisia niveliä ja materiaaleja yhdistelemällä saadaan aikaiseksi paras mahdollinen apuvälineratkaisu.

Serratuspareesi lasta, lapaluutuki

Käsi-, olkavarren ja lapaluun tuet

Valmistamme käsi- ja olkavarren sekä lapaluun ortooseja yksilöllisesti erilaisiin käyttötarkoituksiin; tapaturmien, aktiiviurheilijoiden vammojen tai erilaisista sairauksista johtuvien lihaskontraktuurien hoitoon. Erilaisia niveliä ja materiaaleja yhdistelemällä saadaan aikaiseksi paras mahdollinen apuvälineratkaisu. Yleisimmät hartia-olkaseudun ortoosit ovat serratuslastat, olkavarren murtumaortoosit ja olkanivelen luksaatiolastat.

Serratuspareesi johtuu serratus anterior-lihasta hermottavan thoracicus longus -hermon toimimattomuudesta. Serratus anterior -lihas pitää lapaluun paikoillaan ja estää sitä irtoamasta vartalosta. Lihaksen halvaannuttua lapaluu alkaa ”törröttämään” taaksepäin kun kättä nostetaan eteenpäin. Tilaa kutsutaan myös ”enkelin siipi”-lapaluuksi.

Serratuspareesilasta valmistetaan yleensä hiilikuitumateriaalista. Tuen tarkoitus on pitää lapaluu paikoillaan ja näin sallia käden nosto eteenpäin. Lasta tehdään yksilöllisesti vartalosta otetun kipsimallinnuksen perusteella. Serratuspareesilasta on kevyt eikä näy vaatteiden alta. Serratuspareesilastoja valmistetaan sekä lyhyaikasempaan hoitoon että pitkäaikaiseen käyttöön.

Yläraajan tukia on saatavana näistä toimipisteistä

Helsinki Ruskeasuo

Tenholantie 10  puh. 029 340 0660

Espoo Leppävaara 

Bertel Jungin aukio 9, puh. 029 340 0640

Lahti 
Vesijärvenkatu 8, puh. vaihde 029 3400 650.